De voorzitter van MKB-Nederland pleit voor een tweede steunpakket voor ondernemers, waarbij de overheid meer dan alleen de loonkosten compenseert.
“Veel ondernemers die gezond de crisis ingingen, raken langzamerhand door hun eigen vermogen heen”, signaleert voorzitter Jacco Vonhof.
De horeca en reisbranche zijn zwaar getroffen, maar de coronacrisis is inmiddels ook voelbaar in de maaksector en de bouw.
Ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis hebben een tweede steunpakket nodig dat uitgebreider is dan de eerste noodregeling van de regering.
Dat zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, tegen De Telegraaf. Een deel van de ondernemers dreigt anders ten onder te gaan.
“Het eerste pakket was goed voor de eerste nood. Maar nu is er een steunpakket 2.0 nodig, uitgebreider en een compensatie voor meer dan alleen loonkosten”, zegt Vonhof tegen de krant. Want “veel ondernemers die gezond de crisis ingingen, raken langzamerhand door hun eigen vermogen heen.”
97.000 bedrijven maken gebruik van de NOW-regeling
De zogeheten noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) is in het leven geroepen om te voorkomen dat bedrijven die hard worden geraakt door de coronacrisis massaal hun werknemers op straat zetten.
De overheid betaalt een deel van de loonkosten van bedrijven die hun omzet door de coronacrisis met zeker 20 procent zien dalen. Zo hoopt het kabinet te voorkomen dat deze bedrijven hun werknemers ontslaan.
Vrijdag meldde uitkeringsinstantie UWV al dat bijna 97.000 bedrijven een tegemoetkoming in de loonkosten hebben aangevraagd. Aan hen is inmiddels ongeveer 1,5 miljard euro overgemaakt. Het Rijk vult inmiddels het loon aan van meer dan 1,5 miljoen werknemers.
Ook de maaksector en de bouw voelen de coronacrisis
MKB-voorzitter Vonhof verwacht dat de economie gefaseerd weer opengaat. Dinsdag beslist het kabinet over verlenging of versoepeling van de belangrijkste maatregelen. Om 19.00 uur heeft premier Rutte een persconferentie.
"Dus als dinsdag duidelijk wordt wat al wel kan en wat nog niet, dan moeten we woensdag concreet aan de slag met dat tweede steunpakket", aldus Vonhof.
Een op de zes ondernemers vreest failliet te gaan door de coronacrisis, bleek eerder deze maand uit onderzoek van EenVandaag onder 2.100 ondernemers met personeel en zzp'ers.
Vonhof benadrukt dat de horeca zwaar is getroffen. "Waar ook veel pijn zit, zijn de campings en vakantieparken", geeft hij aan en ook "de reisbranche gaat echt heel hard".
Maar de crisis breidt zich verder uit, stelt Vonhof. "Je ziet nu ook een tweede golf aan bedrijven die last krijgt van de crisis, zoals de maaksector en de bouw, als aanbestedingen niet snel doorkomen. De pijn wordt in de hele achterban gevoeld."